Ett vardagsrum för alla

Det är mer än 25 år sen vi kom till Måndagssamlingen för första gången, säger Sune Norrbäck och ler när han tänker tillbaka. Det hela började med att Eivor blev ombedd att ackompanjera på piano när den dåvarande pianisten brutit armen, och vid pianot sitter hon fortfarande ofta.

Sune är diplomingenjör, och var i många år vice-VD för ett företag där han främst ansvarade för verksamheten utanför Europa. Arbetet omfattade ett 20-tal länder. Nu är Sune 85 år och minns med tillfredsställelse hur han ofta kunde kombinera det professionella med sin “inställning till livet” – att hjälpa andra.

– I början av 1970-talet bodde vi 4,5 år i Etiopien, och som teknisk rådgivare vid ett ministerium hade jag möjlighet att hjälpa etiopiska ingenjörer att skaffa sig vidareutbildning.

Sune håller ännu kontakt med sina tidigare kollegor i Etiopien, och han minns när landet fick en kommunistisk regim och det blev svårt för de troende. Då fick han ett brev som fick honom att stanna upp: “Medan du ännu var här, förstod vi inte vikten av vidareutbildning och specialisering. Men nu, under den här regimen, har våra liv inget värde längre – bara vår utbildning.”

På hemmaplan var det Eivor som var “chef”, och hon rullade ofta ensam familjelivet med fyra barn och jobb när Sune var ute och reste.

– Jag är ändå glad att det blev så här, säger Eivor, som sadlade om från sjuksköterska till musiklärare för att få familjelivet att gå ihop. Tänk att få jobba med det man älskar!

Varför kommer ni till Måndagssamlingen?
– En bekant präst sa en gång att Måndagssamlingen är det mest ekumeniska vardagsrummet i Helsingfors. Det var bra sagt, säger Sune, och förklarar att det i Måndagssamlingen inte är någon skillnad till vilken kyrka man hör, eller om man alls hör till någon.

– I Måndagssamlingen finns det plats för alla, och programmet är omväxlande, fortsätter han.

– Ella och Bo ser till att alla blir sedda och hörda. Om någon är borta kan man vara säker på att Ella i något skede ringer upp, fyller Eivor i.

Paret är ense om att mången verksamhet för äldre kunde må bra av en “föryngring” och att det skulle vara fint med lite “unga krafter”.

– Det går riktigt bra att komma med redan innan man blir pensionär! skrattar de.